Pismo ravnatelja u svezi s promjenom naziva škole

Poštovani učenici, roditelji, djelatnici i posjetioci naše stranice.

Kao što možete vidjeti Grafička škola u Zagrebu promijenila je ime u Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. Ovaj promjena bila je nužnost radi boljeg prepoznavanja škole na tržištu obrazovanja.

Ovim potezom opraštamo se s jednim imenom uz koje su školovane i odrastale generacije učenika i kolega profesora. Mi koji smo za ovu školu vezani dugi niz godina opraštamo se s starim imenom s nostalgijom i prisjećanjem na neka minula vremena, iz kojih želimo pamtiti samo lijepe trenutke. Tradicija kao takova je nešto vrijedno, ima svoju težinu i pokazuje neki povijesni slijed događanja vezan za neku ustanovu, te njezinu ukorijenjenost na nekom prostoru. Ako nešto ima tradiciju znači da ima i neku vrijednost, jer u protivnom bi propalo ili bilo ukinuto. No, naša škola već desetak godina u svome sektoru osim grafike ima i audiovizualne tehnologije, a one kao takove, kroz stari naziv nisu bile prepoznate. Često sam u susretu s različitim ljudima koji nemaju doticaj s školom doživio njihovo čuđenje kada su čuli da u našoj školi školujemo zanimanja kao što su medijski tehničar ili web dizajner. Novo vrijeme nameće promjene i prilagodbu nastaloj situaciji. Georg Bernard Shaw je rekao:

„Razuman čovjek prilagođava sebe svijetu. Nerazuman prilagođava svijet sebi, zato sav napredak čovječanstva zavisi od nerazumnog čovjeka“.

Ovom promjenom mi se ne odričemo 122 godine tradicije školovanja u grafičkoj struci, a pogotovo ne tzv. grafičkih zanimanja koja će također s vremenom ući u veću digitalizaciju i automatizaciju, ali će uvijek kao takova opstati. Također ne treba robovati ideji da je ovaj naziv tu sada i za uvijek. Nikada ne znamo što nam donosi budućnost. Nova znanja i spoznaje, nova zanimanja rađaju se u svijetu gotovo na dnevnoj bazi, ali važno je uvijek pratiti trendove i implementirati ih u život škole.

Želim nam svima puno svijetlih trenutaka u životu i radu naše škole pod novim imenom.

Ravnatelj

Dubravko Deželić, dipl.inž.graf.tehn.