FOLKLORNA BAŠTINA HRVATSKE i analogni signali zvuka – grafovi funkcija sinus i kosinus

Matematika je svuda oko nas, u onome što vidimo, u onome što čujemo i u onome što osjećamo dodirom. Materija odašilje valove, zvuk i svjetlost se šire kao valovi.

Ne samo da valovi ispunjavaju beskrajan prostor oko nas, nego kroz njih odzvanjaju stoljeća života, rada i običaja naših predaka.

Mi smo danas na satu matematike „oživjeli valove“ koje su stoljećima „tkali“ naši preci i darovali nam bogato naslijeđe nošnji, plesova, instrumenata i melodija- folklornu baštinu Hrvatske.

Koristeći nove tehnologije, kroz folklornu baštinu Hrvatske „udahnuli smo dušu“ našim apstraktnim grafovima -sinusoidama i kosinusoidama, uvidjeli smo svojstvo periodičnosti u širenju zvuka, određivali temeljni period ( duljinu „osnovnog vala“ grafa koji se beskonačno puta ponavlja), određivali amplitudu grafa, fazni pomak, analitičku formulu grafa, nultočke, točke minimuma, točke maksimuma grafa funkcije,… i nekako sjetno i ponosno prošli kroz sve krajeve Hrvatske i kroz stoljeća naše povijesti.

Hvala našim precima na bogatom kulturnom naslijeđu i hvala svim velikim ljudima-znanstvenicima koji su nam darovali znanstvena otkrića kako bismo razumjeli svijet oko sebe.

Dužnost nam je cijeniti naslijeđe učenjem i marljivošću te uvijek ići naprijed i težiti ka novim spoznajama kako bismo svijet učinili humanijim i sretnijim mjestom za sve.

Različitost ne razdvaja, nego obogaćuje, uči i unaprjeđuje.

Razred 3.C , 13.11.2018.