Tematska nastava na satu kemije

Zaštićena kulturna dobra Republike Hrvatske Pojam nematerijalna kulturna baština obuhvaća: prakse, predstave, izrazi, znanje, vještine, kao i instrumente, predmete, rukotvorine i kulturne prostore koji su povezani s tim, koje zajednice, skupine i, u nekim slučajevima pojedinci, prihvaćaju kao dio svoje kulturne baštine.

Jela hrvatska baštine

  • pogača lucišćak iz Plemenšćine
  • blagdanski božićni kruh koledo iz Plemenšćine
  • tradicijsko jelo sinjski arambaš
  • tradicijsko jelo soparnik
  • tradicijsko jelo zagorski domaći štrukli
  • tradicijsko jelo brački vitalac
  • tradicijska slastica starogrojski paprenjok
  • paški sira
  • kolač rudarska greblica
  • sir iz mješine s područja Dalmatinske zagore, Velebita i Like
  • tradicijski lički sir škripavca
  • tradicijski slavonski kulena/kulina

Zagorski domaći štrukli

Za nadjev će vam trebati 1 kg svježega kravljeg sira, 2 dcl kiselog vrhnja, 3 jaja i malo soli. Tijesto od 75 dkg brašna, soli, 2 dcl mlake vode, žlice masti ili 1 dcl ulja.

Zadatak:
Izračunaj kalorijsku vrijednost za 100 grama zagorskih domaćih štrukli.

Uz pomoć tablica kalorijskih vrijednosti učenici su riješili zadatak. Usput su obratili pažnju na nutritivni sastav pojednih vrsta namirnica.