Riječ ravnatelja

Dragi učenici, roditelji, kolege nastavnici i djelatnici škole, poštovani posjetitelji naše web stranice

„I have a dream“ rekao je Martin Luther King Jr. 1963. godine pred 250.000 ljudi. u Washingtonu, a ostalo je povijest. A ja kažem da sanjam školu koja će kod vas učenika izazivati samo pozitivne kemijske reakcije u glavi

Ja sanjam stotine nasmijanih lica koja ujutro ulaze u školu i koja jedva čekaju sljedeći dan da se ponovo vrate. Ja sanjam školu koja bi bila, u pravom smislu te riječi, drugi dom svakome od Vas. Ja sanjam školu koja bi počinjala jutarnjom kavom i doručkom.

Ja sanjam školu kojom bi se širio zvuk glazbe, a stotine nasmijanih lica kreativno razmišljalo o novim projektima koji bi se izvodili u poslijepodnevnim satima nakon ručka u školskoj kuhinji. Ja sanjam školu u kojoj neće biti udžbenika već će svaki učenik pod rukom nositi tablet kao što su nekada naši stari nosili pločicu i kredu. Ja sanjam nastavu izvan učione, nastavu na terenu, u muzeju, prirodi, na sportskom događanju, a pritom mislim i na matematiku i na fiziku i na povijest i sve druge općeobrazovne predmete.

Ja sanjam da će ta nastava biti kreativna i poticajna za svakog učenika koji će svojim sudjelovanjem i interesom, poticati i “tjerati” profesora na dodatni angažman, jer znanje je najveća vrijednost i kapital. Ja sanjam školu koja će u poslijepodnevnim satima biti prostor za odvijanje kreativnih radionica, tribina, kulturnih i sportskih događanja, ali i prostor za učenje kako bi svi odlazili iz škole okrenuti svome vlastitom i obiteljskom životu.

Takovu školu ja sanjam i takovoj školi težim. Kažu da između optimista i budale treba staviti znak jednakosti. A ja pitam što je alternativa? U ova, ekonomski, a rekao bih i moralno depresivna vremena, samo optimizam, pozitiva i građenje budućnosti na tim spoznajama, mogu nas izvuči iz negativnog stanja duha. I zato svatko od vas MORA moći reći: „Ja imam san – I have a dream!“

Dubravko Deželić, dipl.graf.ing. – ravnatelj škole