Svjetski dan mentalnog zdravlja

„Mentalno zdravlje je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresovima, može raditi produktivno i plodno te je sposoban(na) pridonositi svojoj zajednici.“ (World Health Organisation, 2004)

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježavamo 10.10. s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja, promicanju mentalne higijene te destigmatizaciji osoba narušene psihološke dobrobiti.

U sklopu navedenog, Volonterski Klub Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, uz vodstvo socijalne pedagoginje Tihane Mikičić održao je dvije radionice na temu mentalnog zdravlja. Voditelji radionica bili su učenici: Petra Smoščanec (4.d), Josip Birkić (4.d), Bruna Šveljo (2.b) i Marta Verem (2.b).  Radionica je bila dostupna za sve učenike koji su bili voljni osnažiti svoje socijalno-emocionalne vještine te usvojiti adekvatne tehnike i alate prilikom nošenja s neugodnim osjećajima te stresnim situacijama.

Radionicu smo započeli definiranjem mentalnog zdravlja, a nastavili kvizom udruge Pragma koji je otvorio brojna pitanja poput: Je li socijalna fobija samo sramežljivost?, Što je to mentalna higijena?, Je li prikladno osobi koja prolazi kroz teško razdoblje reći- „Ne brini i razmišljaj pozitivno!“?, Kakvi su to ispunjavajući odnosi?, Što je to emocionalna inteligencija?…

Ovo su samo neka od pitanja i zanimljivih tema o kojima smo uživali raspravljati (čak i duže od predviđenog vremena?).

Koordinatorica volonterskih aktivnosti, socijalna pedagoginja Tihana Mikičić