Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati

Ministarstvo poljoprivrede i ove je godine u povodu obilježavanja Svjetskog dana osviještenosti o otpadu od hrane i s ciljem podizanja svijesti javnosti o problematici otpada od hrane, organiziralo izložbu pod nazivom „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“.

Izložba je održana 29. rujna 2022. u Velikoj Gorici budući da je taj datum od strane Ujedinjenih naroda i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) proglašen Svjetskim danom osviještenosti o otpadu od hrane. Izložba je bila besplatna za sve posjetitelje, a posjetila nas je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ideja izložbe „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!“  prikazana je kroz sedam tematskih sekcija, koje su zajedno činile jednu cjelinu. Učenici srednjih škola imali su mogućnost kroz svoje praktične i kreativne radove podignuti svijest o problemu bacanja hrane te pružiti posjetiteljima jednostavne savjete kako smanjiti otpad od hrane kod kuće, u restoranu i prilikom kupovine.

Učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju prezentirali su svoje radove u Sekciji 3. – Otpad od hrane u kućanstvu-savjeti kako čuvati, pripremati i rukovati s hranom za smanjenje rizika od nastanka otpada. Uz mentorstvo profesorice Ane Jović i pomoć socijalne pedagoginje Tihane Mikičić, učenici 2.D razreda i 4.A razreda pripremali su plakate koji su nosili snažne i korisne savjete te poruke o potrebi usvajanja prikladnijih načina skladištenja i pripremanja hrane. Osim toga, uz pomoć prof. Lukice i prof. Pavleka tiskani su naši materijali: plakati, platnene vrećice i blokići za kupnju koji su također bili predstavljeni u izložbenom prostoru.

U nastavku pogledajte naš izložbeni prostor: