KOMPATO: Samo skupa možemo sve

Podrška razvoju suosjećajnosti, samosuosjećajnosti i empatije kod djece i mladih kroz kreativno izražavanje – izrada 2 pjesme sa spotovima.
Kompato na esperantu znači suosjećajnost koju planiramo pokazati i pjesmom i riječima, ali i djelom.

Vaš i naš Ambidekster klub, udruga za djecu i mlade iz zagrebačke Dubrave koja podržava društveni angažman i kreativne inicijative mladih te osigurava podršku u učenju i razvoju životnih vještina, podržao je ovu inicijativu škola, a kako bi učenice i učenici odmah imali priliku doprinijeti svojoj zajednici te osjetiti koliko je solidarnost važna i kakav je njen utjecaj na nas same i na druge organizirat ćemo i volontersku akciju mladih za mlade.

Pozivamo vas da podržite grupu entuzijastičnih socijalnih pedagoginja iz osnovnih i srednjih škola da zajedno sa svojim učenicima i društveno odgovornim umjetnicima, snime 2 pjesme te za njih naprave spotove na teme suosjećajnosti, samosuosjećajnosti, empatije i solidarnosti koje će biti korištene za daljni obrazovni rad s djecom i mladima na razvoju socijalnih i emocionalnih vještina te zaštiti mentalnog zdravlja. Uz glazbene i video materijale koji će biti javno dostupni, bit će izrađeni i programi radionica koji će se provoditi u osnovnim i srednjim školama, a nakon toga će se o svemu provedenom izraditi publikacija i predstaviti drugim školama kako bi se i u njima mogle provoditi slične aktivnosti.

Inicijativu podržava Hrvatska udruga socijalnih pedagoga. Među društveno odgovornim umjetnicima uključenim u ovu inicijativu su: Matija Gečević KHAN, bend TRIXY (Sonja Burić, Ninoslav Herceg, Mladen Klarić i Nina Viguc), Bruno Urlić i Zvonimir Dusper Dus.

IBAN RAČUNA: HR0623600001503122447
OPIS PLAĆANJA: Kompato – donacija
Potrebni iznos: 55.000,00 kn

Za prvi dio ovog izazova, snimanje 2 pjesme i izradu video spotova potrebno je 25.000,00 kn. Za drugi dio izazova, izradu i tisak publikacije s radionicama i organiziranje događaja u Kulturnom centru Dubrava potrebno je 15.000,00 kn, te dodatnih 15.000,00 kn za treći dio izazova koji uključuje organiziranje volonterskih inicijativa mladih za mlade.

Kod za uplatu donacija:

Zašto socijalno i emocionalno učenje?

Socijalno i emocionalno učenje je u pandemijskom i postpandemijskom razdoblju u kojemu djeca i mladi svjedoče svojevrsnom „krahu empatije” – nasilju, ratu, globalnoj pandemiji i sve većem porastu stope svih oblika vršnjačkog nasilja sasvim opravdano u fokusu stručnjaka zbog važnosti brige o drugima i o samima sebi u vremenima kriza, a neophodno je osigurati djeci i mladima ovaj oblik učenja te podrške kako bismo osigurali razvoj njihovih potencijala i kvalitete života. djelovanja odgojnih i obrazovnih stručnjaka. Stoga je ovaj izazov posvećen razvoju empatije, suosjećajnosti i samosuosjećajnost, polazeći od relevantnih spoznaja iz područja socijalno-emocionalnog učenja te aspekata i vještina suosjećajnosti, prema Terapiji fokusiranoj na suosjećajnost Paula Gilberta (briga za mentalnu dobrobit, naklonost, osjetljivost, empatija, tolerancija na emocionalni distres i neosuđivanje) i triju komponenti samosuosjećajnosti prema Kristen Neff ((1) ljubaznost prema sebi, (2) mindfulness i (3) zajednička humanost).

U razvoj aktivnosti su uključene socijalne pedagoginje, socijalne radnice, psihologinje i stručnjakinje drugih pomagačkih profila u suradnji s Hrvatskom udrugom socijalnih pedagoga i Ambidekster klubom. Ambidekster klub prostor je gdje djeca i mladi mogu dobiti, ali ukoliko žele i pružiti podršku vršnjacima. Mi u Ambideksteru volimo reći kako pružamo “safe place” mladima za kreativno izražavanje, njihov doprinos zajednici, ali i za rješavanje izazova odrastanja. Kad se stručnjacima Ambidekster kluba pridruže stručnjaci zaposleni u školama ili obrnuto – kad se stručnjacima u školama pridruže stručnjaci naše udruge, priča se ne može razviti drugačije nego kreativno i u pozitivnom smjeru za sve – pojedince i širu zajednicu, svi smo na dobitku, pružamo i dobivamo pozitivne informacije od drugih.

Aktivnosti koje planiramo za razvoj suosjećajnosti, samosuosjećajnosti i empatije kod djece i mladih

Fokus aktivnosti će biti na kreativnom izražavanju – izradi 2 pjesme sa spotovima na teme suosjećajnosti, samosuosjećajnosti, empatije i solidarnosti koje će biti korištene za daljni obrazovni rad s djecom i mladima na razvoju socijalnih i emocionalnih vještina te zaštiti mentalnog zdravlja. Uz glazbene i video materijale koji će biti javno dostupni, bit će izrađeni i programi radionica koji će se provoditi u osnovnim i srednjim školama, a nakon toga će se o svemu provedenom izraditi publikacija i predstaviti drugim školama kako bi se i u njima mogle provoditi slične aktivnosti. Na javnom događaju u Kulturnom centru Dubrava planiramo prezentirati sve aktivnosti i omogućiti njihovo prenošenje i širenje na druge škole.

Ambidekster klub podržava socijalne pedagoginje i djecu u razvoju njihovih ideja te kreativno učenje kako razvijati vlastite socijalne vještine. Kako bi osim učenja o suosjećanju kroz razne kreativne tehnike, učenice i učenici odmah imali priliku doprinijeti svojoj zajednici, stoga su uz kreativne i obrazovne, planirane i dodatne volonterske aktivnosti:

• Organiziranje volontiranja djece i mladih na način da mladi studenti i učenici pružaju pomoć u učenju i razvoju vještina djeci osnovnoškolske dobi srijedom u prostoru Ambidekster kluba, u jutarnjem i popodnevnom terminu.
• Provedbu dodatnih radionica s učenicima kojima je potrebna dodatna podrška i osnaživanje kako bi uspješno ostvarili vlastite potencijale i jake strane u prostoru Ambidekster kluba te uključivanje učenika koji sami i/ili njihovi roditelji izraze za tim potrebu u individualnu pomoć i savjetovanje.
• Poklanjanje školskog paketa u kojem će osim materijala s radionica biti torba te školski pribor ekonomski najugroženijoj djeci. U tu svrhu donirat ćemo školski pribor, školske torbe, likovne mape te obuću za školu djeci u potrebi te će od ukupnog iznosa kampanje u tu svrhu biti odvojeno oko 8.000,00 kn (odnosno oko jedne šestine ukupno prikupljenih sredstava).
Uz donacije u novcu, za volonterske inicijative mladih za mlade možete donirati i školski pribor, školske torbe, likovne mape, mobitele, tablete i druge uređaje i materijal korisne djeci i mladima za školovanje. Donacije možete ostaviti u prostoru Ambidekster kluba uz prethodnu najavu i dogovor. Pozivamo vas da nas kontaktirate ako imate nekih pitanja te da podržite ovu incijativu za više empatije i solidarnosti među mladima.

Koordinatorica projekta u školi, socijalna pedagoginja Nives Butorajac.