Pale su sve maske (forum teatar)

Guramo li glavu u pijesak pred problemima?

Članovi školske dramske skupine ove godine imali su poseban zadatak – pokušati riješiti probleme u kojima se svaki normalni čovjek sigurno našao barem jednom u životu. U kratkim problemskim situacijama prikazani su konflikti iz kojih je bilo razvidno tko je mačka, tko je miš; čija majka crnu vunu prede, tko pod drugim jamu kopa, a tko u nju pada…

Posjetili su sate razrednih odjela na kojima su bacili rukavicu u lice učenicima 4. C, 1. B, 1. D i 2. A glumeći mladića koji je postao žrtvom pronalazitelja njegova novčanika na tramvajskoj stanici i stariju gospođu koja se suprotstavila skupini mladih provokatora.

Forum teatar kao interaktivni dramski oblik iziskuje aktivno sudjelovanje publike, a učenici su nam pružili više od očekivanog – osim što su davali prijedloge rješenja problemske situacije, rado su preuzimali uloge i uhvatili se u koštac s preodgojem bullyja (siledžija – #učimohrvatskestandardneriječi).

Imamo li snage pružiti otpor nepravdi, agresiji, omalovažavanju, nasilju, tračanju, podrugljivosti, lažima, lakomosti, sebičnosti i ostalim –ostima (#učimotvorburiječi) ILI je to još uvijek borba s vjetrenjačama?!

Mateja Vignjević, Ivana Paljug