Kreativna REakcija za nenasilje

Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju dugogodišnji je partner s udrugom „Zamisli“ na projektu „Kreativna REakcija za nenasilje“. I ove godine, četvero naših učenika sudjelovalo je u trodnevnom treningu (održanog od 15. do 17.veljače) čiji je primarni cilj promicanje pozitivnih vrijednosti, kulture poštivanja različitosti, tolerancije i mirnog rješavanja sukoba. Ovogodišnji ambasadori i sudionici projekta bili su učenica Nicole Kovačić iz 2A razreda, učenica Lola Karažija iz 2C razreda, učenica Tereza Subašić iz 2D razreda te učenik Leon Pavlaković iz 2E razreda.

Učenici su imali priliku osvijestiti i ojačati svoje socijalne vještine za međuvršnjački suživot bez nasilja te na koji način koristiti postojeće resurse u vlastitom okruženju, a kako bi se osjećali sigurno i podržano u borbi protiv različitih oblika nasilja. Sudionici su učili kako asertivno i konstruktivno komunicirati na način da međuljudska komunikacija bude alat za nenasilno rješavanje sukoba.

Osim spomenutog, sudionici su učili o emocijama te njihovoj ulozi u zadovoljavanju temeljnih ljudskih potreba i kod razumijevanja nasilja općenito. Posljednji dan treninga je bio posvećen učenju o toleranciji i njoj suprotstavljenoj diskriminaciji te općenito o pojavnim oblicima nasilja. Sve su teme obrađene interaktivno, korištenjem kreativnih metoda u grupnom radu te uz puno diskusija, primjera iz života i međusobnog bodrenja među članovima grupe.

Nakon sudjelovanja u trenigu, učenici su preuzeli ulogu vršnjaka edukatora i u svojim razredima podijelili s drugim učenicima stečena znanja te vještine o nenasilju, kao i cjelokupnom iskustvu sudjelovanja u treningu. Uz prisustvo drugih učenika i razrednika, radionicama se pridružio i ravnatelj Dubravko Deželić.

Za kraj projekta “Kreativna REakcija za nenasilje” održana je završna konferencija putem ZOOM platforme u kojoj su sudjelovali naši učenici ambasadori i socijalna pedagoginja Mikičić.

*Projekt “Kreativna reakcija za nenasilje” Udruga Zamisli provodi uz financijsku podršku Grada Zagreba.