Institut za razvoj i inovativnost mladih u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, provodi Internet of Things (IoT) natječaj pod nazivom Generacija NOW.

Cilj projekta je povezivati postojeća i nova znanja u području tehnologije pri izradi kreativnih IoT projekata, razvijati kreativnost, inovativnost i razumijevanje modernih tehnologija, stvoriti priliku da učenici realiziraju projekt od koncepta do gotovog modela, da uče jedni od drugih i tako stječu samopouzdanje.

Ove školske godine učenice 3.C razreda: Klara Makek, Dora Tomerlin, Petra Kukić Halužan i Maria Kolak sudjelovale su u natječaju sa dva projekta.

Arduino fliper – od prototipa do proizvoda

Ideja projekta je pretvoriti klasičnu fliper igru u zabavnu, digitalnu igru koristeći Arduino MKR1000 mikrokontroler kao osnovu. Mikrokontroler i programski kod nam služe za upravljanje palicama, detektiranje bodova koje je igrač osvojio te ispis rezultata i sučelja igre na LCD ekranu. Igra koristi nekoliko senzora koji detektiraju ključna događanja za vrijeme igre.

Sa ovim projektom krenule smo u školskoj godini 2019./2020. i tada smo izradile prvu verziju flipera. Školske godine 2020./2021. smo nastavile raditi na našem prototipu i napravile potpuno novu i napredniju verziju flipera koristeći 3D printer i drugačiji sustav senzora.

Video prezentacija:

Tehnički opis rada: Arduino-fliper.pdf

Arduino autić na daljinsko upravljanje

Naš projekt, Arduino autić, osmišljen je kao autić na daljinsko upravljanje. Koristeći komplet Smart Car 4WD, L298N H Bridge, Arduino MKR1000 WiFi, DC Servo Motor mnogo žica i baterije stvorili smo autić kojeg je moguće upravljati preko mobitela. Ideja projekta je koristeći Arduino MKR1000 WiFi kao osnovu upravljati 4 DC Servo Motora u smjeru koji želimo preko aplikacije na mobitelu.

Sa ovim projektom krenuli smo u školskoj godini 2020./2021. gdje smo složili svoj prvi prototip. U sljedećih 5 mjeseci nekoliko puta smo složili autić, popravili sve probleme i usavršili ga u radeći autić na daljinsko upravljanje.

Dijelove za projekt dobili smo od škole te uz znanje koje smo stekli radeći na našem drugom projektu Arduino fliper nismo imali previše poteškoća s radom. Prvi put smo se susreli s L298N H Bridgeom ali uz pomoć interneta i potporu našeg mentora brzo smo shvatili kako radi. Naše veselje kada smo prvi put vidjeli naš autić kako vozi neopisivo je.

Video prezentacija:

Željele bi se zahvaliti Hrvatskom Telekomu i Institutu za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) na opremi koju smo dobili i što je još važnije na prilici da sudjelujemo u odličnom projektu koji je u velikoj mjeri obogatio nastavu u našoj školi. Posebna zahvala ide našem ravnatelju Dubravku Deželiću koji nam je pružio potporu od samog početka.

Učenice 3.C razreda, šk.god. 2020./2021.: Klara Makek, Dora Tomerlin, Petra Kukić Halužan i Maria Kolak

Mentor: Mario Sever, prof.