Knjiga je sjekira za zaleđeno more u nama

Franz Kafka

Pozitivni aspekti čitanja neosporni su – čitanje razvija našu maštu, omogućuje nam putovanje kroz vrijeme, razvija empatiju i kritičko mišljenje, poboljšava naše pamćenje i koncentraciju, obogaćuje naše znanje i vokabular, povezuje nas s tekstom bez obzira na vrijeme njegova nastanka.

Kako bi se promicala kultura čitanja, 2021. godina proglašena je Godinom čitanja  https://mzo.gov.hr/vijesti/2021-godina-proglasena-godinom-citanja-u-hrvatskoj/4117 , stoga smo je odlučili obilježiti nizom različitih čitateljskih aktivnosti, a otvorena je čitanjem ulomaka romana nedavno preminulog Bekima Sejranovića Tvoj sin Huckleberry Finn. Iako naoko priča o ostvarenju dječačkoga sna o plovidbi Savom od Brčkog do Crnoga mora, autor romanom otvara brojna identitetska pitanja – trebamo li slijediti svoje snove, jesmo li nezreli ako ih u odrasloj dobi želimo ostvariti, je li svako putovanje potraga za izgubljenim ja, stvaramo li indirektno svoju autobiografiju čak i ako nismo pisci, možemo li ponovno vratiti dječju naivnost pogleda na svijet, je li se u redu ponekad odlijepiti od utabanog puta svakodnevice i živjeti neki alternativni viši i istinitiji život?

U čitanje i interpretaciju uključili su se učenici 2.B, 2.D i 3.D razreda, a učenici 2.B razreda – Noel Kralj, Paola Kisić i Ema Paulić napravili su plakate uz pomoć mentora Dinka Bivola kao najavu čitateljske radionice još u Mjesecu hrvatske knjige.

Bojana Pralica, prof.