Po(e)zitiva 2021. – natječaj za najbolji pjesnički rad učenika srednjih škola

Dragi učenici, dragi nastavnici, Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju i ove godine raspisuje natječaj za najbolji pjesnički rad učenika srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Natječaj je otvoren od 9. travnja do 15. svibnja 2021. Na današnji se dan prije dvjesto godina u Parizu rodio Charles Baudelaire, začetnik moderne riječi u poeziji, tvorac pojma moderniteta, perjanica simbolizma, autor zbirke kojom započinje moderna lirika ‒ Cvjetovi zla.

Baudelaire raskida s dotadašnjom pjesničkom tradicijom i otvara nove perspektive poeziji ‒ bizarno i ružno postaje novi prostor koji poezija treba osvojiti opirući se pritom svemu banalnome i zbiljskome u ime stvaralačke mašte i otkrivanja svijeta koji se krije iza ovog vidljivog uz pomoć bogatstva osjetilnosti. Stapanje različitih osjeta u jedno ‒ užitak u bojama, zvukovima i okusima ‒ sinestetske asocijacije postaju most za „umjetni raj“. „Sav vidljivi svijet tek je skladište slika i znakova kojima će mašta odrediti relativno mjesto i vrijednost“, rekao je Baudelaire jasno određujući smjer svoje poezije ‒ mašta stvara svjetove koji nadomještaju realna iskustva, a vas pozivamo da izoštrite svoja osjetila, prepoznate užitak u bojama, zvukovima, okusima, mirisima i dodiru te posegnete u „skladište slika i znakova“ kako bi u poeziji nastao novi svijet.

Učenik se na natječaj prijavljuje samo jednim radom koji ranije nigdje nije objavljivan.

Radovi se šalju na adresu elektroničke pošte Po(e)zitive: po.e.zitiva@gmail.com, a svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:

  • 1. ime i prezime autora
  • 2. adresu elektroničke pošte autora
  • 3. razred
  • 4. ime i adresu elektroničke pošte mentora
  • 5. naziv i adresu škole

Svi će radovi pod zaporkama biti proslijeđeni Povjerenstvu, a pet najboljih radova prema odluci Povjerenstva bit će nagrađeno. Pobjednički će radovi, uz još petnaest radova po izboru Povjerenstva, biti objavljeni u zborniku pjesničkih radova koji će Škola izdati do kraja 2021. godine. Rezultati natječaja bit će objavljeni na stranici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu krajem svibnja 2021., ali i na Instagramu Poezitive.