Radionica Edgar Allan Poe

Tko još nije čuo za „nevermore“, „Crnog mačka“ ili „Annabel Lee“?

Američki pjesnik i pisac, Edgar Allan Poe bio je tvorac detektivske fikcije i gotičke priče. Snažan je njegov utjecaj na suvremene žanrove i moderne svjetske pisce te na cjelokupnu pop-kulturu. Jednako tako snažan dojam ostavila je njegova kratka priča „Eleonora“ na sudionike druge školske čitateljsko-dramske radionice koja se održala 7.ožujka 2019. u našoj školi.

Radionicu smo započeli gledanjem kratkog animiranog filma „Vincent“, velikog redatelja i umjetnika Tima Burtona u čijem stilu,bez imalo dvojbe, možemo prepoznati utjecaj E.A.Poea. Razgovarali smo o tome što je čudesno i čudno u filmu „Vincent“ i priči „Eleonora“ iz koje smo odabrali,a zatim odglumili emotivnu scenu bez riječi. Nakon toga dobili smo priliku sami stvoriti mističnu ili horor priču koristeći se misterioznim poklonima koje su profesorice Bojana Pralica i Mateja Vignjević podijelile svakoj radnoj skupini.

U njima smo pronašli vrlo čudne, neočekivane predmete poput tarot karte, medaljona, prazne bočice otrova, ikone,lubanje ili mračnih fotografija nepoznatih ljudi. Mistični motivi, rad u skupini i kreativan stvaralački zadatak ubrzo su urodili plodom. Ipak, priče koje su nastale zadržat ćemo za sebe.

A vi…ako želite, idući put se pridružite radionici. Nemojte se bojati…