Poezitiva 2019. – novi natječaj za najbolji pjesnički rad učenika srednjih škola

Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu i ove godine raspisuje natječaj za najbolji pjesnički rad učenika srednjih škola u Republici Hrvatskoj.
 
Natječaj je otvoren od 20. ožujka do 20. travnja 2019., a na njega se mogu prijaviti svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj.
 
U 2019. godini navršilo se dvjesto deset godina od rođenja američkog romantičara Edgara Allana Poea, utemeljitelja kriminalističke priče i priče strave, ali i strastvenog zagovaratelja ideje čiste umjetnosti koja će snažno utjecati na europsku umjetnost početka dvadesetog stoljeća.
 
Jedan distih koji je Poe napisao u svojoj ranoj mladosti razotkriva njegove
stvaralačke preokupacije, kao i njegovu estetiku:
 
„Ne mogu voljet’ osim kad se Smrti dah
Ispreplete u Ljepotin bar na mah“,
 
koja će svoj vrhunac doseći u antologijskoj pjesmi Annabel Lee.

Vas, dragi učenici, pozivamo da u svojoj poeziji dotaknete svijet Poeovih tema – odnos ljubavi i smrti, smrti i ljepote, svijet mističnog i nedokučivog… Otkrijte nam znači li smrt kraj ljubavi ili se ona može nadživjeti? Čini li smrt ljubav vječnom? Nadrasta li ljubav promjenjivost svijeta?

Učenik se na natječaj prijavljuje samo jednim radom koji ranije nigdje nije objavljivan.

Radovi se šalju na adresu elektroničke pošte Po(e)zitive: po.e.zitiva@gmail.com, a svaki rad mora sadržavati sljedeće podatke:
 
1. Ime i prezime autora
2. Adresu elektroničke pošte autora
3. Razred
4. Ime i adresu elektroničke pošte mentora
5. Naziv i adresu škole
 
Svi će radovi pod zaporkama biti proslijeđeni Povjerenstvu, a pet najboljih radova prema odluci Povjerenstva bit će nagrađeno.
 
Pobjednički će radovi, uz još petnaest radova po izboru Povjerenstva, biti objavljeni u zborniku pjesničkih radova koji će Škola izdati do kraja 2019. godine.
 
Rezultati natječaja bit će objavljeni na stranici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu početkom svibnja 2019.