Radio – osnova medijske pismenosti

Dvodnevna završna konferencija projekta „Radio – osnova medijske pismenosti“ održana je u hotelu Kolovare u Zadru u periodu 16.-17. travnja 2016. Na završnoj konferenciji sudjelovalo je osamdesetak sudionika, u nastavku pročitajte izvještaj sa konferencije.

Osnovni cilj ovog projekta bio je uvođenje suvremenih i inovativnih aktivnosti, metoda i sadržaja u postojeći strukovni kurikulum za stjecanje kvalifikacije medijski tehničar s ciljem omogućavanja stjecanja relevantnih kompetencija učenika u skladu s potrebama tržišta rada.

Konferencija je otvorena simulacijom emitiranja radioprograma u kojoj su sudjelovali nastavnici i učenici Prirodoslovno-grafičke škole Zadar pod mentorstvom udruge VANG/Val nove generacije. Cilj je bio upoznati sudionike sa stvarnim načinom izrade radioprograma u praksi te prezentirati konkretan rad sudionika projektnih edukacija.

Nakon završetka uvodnog programa, prisutne je pozdravio ravnatelj Prirodoslovno-grafičke škole Zadar Tomislav Grbin te zaželio svima dobrodošlicu. Sudionicima konferencije obratili su se također: predstavnica Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Tamara Hudolin, predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje Srećko Listeš, predstavnica Zadarske županije Anita Mijić i predstavnik Grada Zadra Joso Nekić.

U nastavku konferencije prezentirane su projektne aktivnosti kao i ostvareni rezultati. Postignut je osnovni cilj projekta, odnosno provedena je modernizacija kurikuluma za zanimanje Medijski tehničar na temelju analize potreba tržišta rada, iskustava stečenih tijekom projektnih edukacija kako u užem stručnom dijelu vezanom uz sve segmente izrade radioprograma tako i u području novih metoda poučavanja, ali i iskustava stečenih tijekom studijskih putovanja u Nizozemsku i Švedsku. Projektne rezultate prezentirali su redom predstavnici partnera: ravnatelj Prirodoslovno-grafičke Škole Zadar Tomislav Grbin, ravnatelj Grafičke škole u Zagrebu Dubravko Deželić, koordinatorica udruge VANG/Val nove generacije Božica Ciboci te direktorica Novog radija-Zadar Anica Košta. Svi partneri izrazili su zadovoljstvo ostvarenom suradnjom tijekom projekta te želju za nastavkom iste.

Naglašeno je kako su nastavnici obje partnerske škole u projektu, ali isto tako i predstavnici preostala dva partnera redovno sudjelovali u svim projektnim edukacijama. Edukacije su bile podijeljene u četiri tematske cjeline: metodološke radionice za razvoj standarda zanimanja, standarda kvalifikacije te kurikuluma, radionice u području radijskog novinarstva, radionice u području tonske pripreme te realizacije radijskih formi i programa kao i radionice u području netradicionalnih oblika metoda učenja i poučavanja.

Drugi dan završne konferencije održana je panel rasprava na temu „Radio živi vječno“. Panelisti su bili: Toni Pajkin, Predrag Pale, Ivana Sučić, Edi Škovrlj. Raspravu je moderirao Dubravko Deželić, a cilj je bio identificirati trenutno stanje vezano za radio kao medij, perspektive razvoja istog te njegovu ulogu u obrazovanju.

Na završnoj konferenciji sudjelovalo je osamdesetak sudionika, a osim samog predstavljanja projekta i ostvarenih projektnih rezultata cilj iste je bio širenje partnerske mreže dionika iz javnog, privatnog i civilnog sektora zainteresiranih za razvoj audiovizualnih tehnologija, proizvodnje medijskih sadržaja te strukovnog medijskog obrazovanja.