Medijska pismenost za 21. stoljeće

Grafička škola u Zagrebu kao nositelj i partneri u projektu Prirodoslovna i grafička škola Rijeka i Telecentar Zagreb provodili su IPA projekt financiran sredstvima EU.

Projekt „Medijska pismenost za 21.stoljeće“ provođen je od 21.09.2012. do 21.09.2013. Vrijednost projekta iznosi 189.900 eura. Kroz projekt je educirano 33 nastavnika iz obje škole iz područja ICT tehnologija. Kao rezultat rada izdali smo i tri priručnika iz Digitalne fotografije, Videa i Zvuka. Opremili smo dva prostora u školi za nastavu iz područja multimedije. Održane su i radionice iz Videa, zvuka i rasvjete, tjedan informatičke inkluzije “Get online week” koji je imao kulminaciju s okruglim stolom kojem su nazočili profesori više Zagrebačkih fakulteta te predstavnici civilnih i nevladinih udruga sve s ciljem povezivanja za izradu nekih novih projekata.

U sklopu projekta imali smo zadatak da budemo video servis lokalnoj upravi, pa smo tako video prilozima odradili manifestacije “Dojdi osmaš” ilokalne izbore u Zagrebu (ugostili smo sve kandidate za gradonačelnika u našem studiju), te popratili provedbu projekta Elektrostrojarske škole iz Selske ulice.

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA
Media literacy for the 21st century – Medijska pismenost za 21. stoljeće
Grand Hotel Adriatic II – Opatija, 14.-15. rujna 2013.

U Opatiji na završnoj konferenciji nazočni su bili i obratili se skupu ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vinko Filipović te pomoćnica Tihana Radojčić, ispred Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih skupu se obratio Ivan Šutalo ravnatelj agencije. Ispred Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta nazočila je gđa. Katarina Grgec, a ispred Primorsko goranske županije pročelnica za obrazovanje gđa. Josipa Blažević.

Skupu su bili nazočno četvero ravnatelja iz škola s područje RH te troje ravnatelja škola iz regije (Subotice, Sarajeva i Ljubljane). Na konferenciji su bili nazočni i obratili se skupu predstavnici upravnog odbora Telecentara Europe iz Njemačke, Litve, Rumunjske, Italije, Srbije. Dragi gosti i predavači bili su voditelji konferencije Media & Learning iz Bruxella kojoj smo i mi bili nazočni protekle godine u sklopu projekta. Ukupno je konferenciji nazočilo 88 osoba što smatramo vrlo lijepim brojem.

Cilj završne konferencije nije bio samo upoznati nazočne s ostvarenim rezultatima već i pokušat povezati sve zainteresirane da se uključe u neke nove projekte. Smatramo da je i u tome dijelu konferencija uspjela i da će se rezultati vidjeti tijekom slijedećih mjeseci i godina.

Tekst: Dubravko Deželić, ravnatelj, fotografije: B. Kokot, prof., Valera N