Posjet učenika skloništu za pse Dumovec

Početkom veljače zainteresirani učenici trećih razreda kojima su se pridružili i ostali zainteresirani učenici škole posjetili su skolnište Dumovec. Cilj posjete skloništu bio je promicanje pozitivno-emocionalnog odnosa prema životinjama, razvijanje svijesti o odgovornom ponašanju prema njima, podržavati i razvijati svijest o volontiranju i poticati udomljavanje pasa.

Kada smo došli u već unaprijed zakazani termin službeno osoblje nas je srdačno primilo i smjestilo u edukativni centar  i zahvalivši nam  na donaciji koju smo prethodno skupljali u vidu pokrivala, dekica i hrane za pse.Tu smo naučili neke osnove:  da postoje od siječnja 2001., da su prilagođeni za zadržavanje i smještanje napuštenih pasa s područja grada Zagreba koji se mogu udomiti potpisivanjem Ugovora o udomljavanju, da od 2009. imaju program Volontiranja koji uključuje šetnju pasa 2 puta tjedno, socijalizaciju, pomoć na akcijama udomljavanja koje organizira sklonište, rad na njihovim štandovima….

U volonterske aktivnosti mogu se uključiti osobe starije od 15 godina i to potisivanjem Ugovora o volontiranju koju potpisuje roditelj ili skrbnik.

Nakon edukacije krenuli smo u obilazak skloništa gdje su nam pokazali ambulantu, karantenu, prostore u kojima drže pse koji se mogu udomiti, poligon na kojem  vježbaju socijalizaciju.

Sve u svemu bilo je to jedno divno i  nezaboravno iskustvo kojeg ćemo se svi sjećati u nadi da nikad ne ostavljamo i ne odbacimo  svoje kućne ljubimce na ulicu.

Prof . Snježana Kovač Mikacinić